Povestea

Povestea

Povestea

Povestea nucii de cocos începe undeva în India, când strămoşii ei, purtaţi de valurile oceanelor precum marii navigatori ai istoriei, şi-au înfipt rădăcinile acolo unde au găsit pământ fertil. Asia de Sud-Est, Polynesia, India, Sri Lanka, insulele Pacificului, sunt locurile unde îndrăzneaţa nucă de cocos s-a oprit din călătoria ei, a încolţit şi a crescut.

Dintre toate însă, Sri Lanka, perla Oceanului Indian, este insula care adăposteşte cele mai mari plantaţii organice de palmieri de cocos, din lume.

Uleiul de cocos extravirgin Republica BIO se obţine şi acum, ca şi odinioară, prin presarea la rece a laptelui de cocos, obţinut din pulpă proaspătă, organică. La fel ca atunci, localnicii se caţără până în vârful palmierului, pentru a le culege. Înainte însă de a porni, ei se roagă la spiritul palmierului, pentru a fi protejaţi.

Kalpa vriksha sau copacul vieţii, cum este denumit palmierul de cocos în vechi înscrisuri sanscrite, asigură toate resursele pentru supravieţuire. Ca şi atunci, şi acum e folosită fiecare părticică a palmierului care ajunge până la 30 de metri înălţime. Din floare şi fruct, palmierul dă ulei, unt, apă şi zahăr. Din rădăcină, trunchi, nucă şi frunze, localnicii încă mai obţin frânghii, fibre pentru ţesut, coloranţi, material de izolaţie, îngrăşământ şi lemn pentru mobilă.

O veche poveste populară din Sri Lanka spune că un rege antic din Ceylon, suferind de o gravă afecţiune a pielii, s-a autoexilat în junglă, departe de privirile supuşilor lui. Acolo, vrând să-şi pună capăt zilelor, a încercat să se otrăvească cu pulpa şi apa nucilor de cocos, crezând că sunt otrăvitoare. Spre surprinderea lui, curând pielea i s-a curăţat şi s-a întors vindecat în regatul său.

Uleiul de Cocos Republica BIO împreună cu alte 2.000 de produse certificate organic te aşteapta la RepublicaBIO.ro